Totaalinen romahdus - Florian Huber : Lupaathan tappaa itsesi : kansan perikato kolmannessa valtakunnassa 1945


Huhtikuun 28. päivänä vuonna 1945 toinen maailmansota saapuu konkreettisesti Demminin kaupunkiin itäisessä Saksassa. Tähän asti taisteluja on käyty kaukana idässä ja pommikoneet ovat lentäneet kaupungin yli kohti Berliiniä ja muita suuria kaupunkeja. Nyt Puna-armeija on jo kuitenkin lähellä ja tämä synnyttää pakolaisvirran, viranomaiset ovat ensimmäisen lähtijöiden joukossa ja suuri määrä siviilejä jää perääntyvän Wehrmachtin ja etenevien neuvostoliittolaisten puristuksiin. Saksalaiset luopuvat kaupungista taistelutta, mutta pakolaisvirran lisäksi syntyy myös ilmiö, joka leviää koko Kolmanteen valtakuntaan ja jota ei heti näin etäältä rauhan ajasta tarkasteltuna ole helppo ymmärtää. Itsemurha-aalto. Tavalliset ihmiset, usein kokonaiset perheet, päätyvät lopettamaan elämänsä hirttäytymällä, hukuttautumalla tai ampumalla itsensä.

Florian Huberin Lupaathan tappaa itsesi : Kansan perikato kolmannessa valtakunnassa 1945 kuvaa natsi-Saksan lopun ja viimeiset kuukaudet hyytävällä tavalla tavallisten saksalaisten näkökulmasta. Kymmenet tuhannet pakenevat taisteluita ja armeijoita henkensä edestä jäljelle jäänyt omaisuus käsitavaroinaan. Syyllisyyden, häpeän, pettymyksen, pelon tai ideologisen fanaattisuuden ajamina kymmenet tuhannet valitsevat itsemurhan, mieluummin kuin pakenevat tai jäävät kostonhimoisen Puna-armeijan armoille. He päätyvät samaan ratkaisuun kuin bunkkeriinsa vetäytynyt Hitler, mutta eivät pelkästään siksi etteivät kestä tappiota sodassa vaan enemminkin koska eivät halua joutua kärsimään vihollisen käsissä ja koska koko maata ohjannut ideologia on romahtanut jättäen heidät henkiseen tyhjiöön. Niin suureen että monet surmaavat kuten Göbbels omat lapsensa ennen itseään.

Itsemurhat eivät kuitenkaan liittyneet pelkästään sodan aivan viimeisiin vaiheisiin Saksan itäosissa. Jo Stalingradin tappion jälkeen vuonna 1942 yli kaksi tuhatta saksalaista sotilasta surmasi itsensä ja länsiliittoutuneiden edetessä lännessä Normandian maihinnousun jälkeen kohti Saksaa nousivat maassa itsemurhaluvutkin. Mitä selvemmältä Saksan tappio alkoi näyttää, sitä pahemmaksi yltyi itsemurhaepidemia, merkityksettömyyden tunteen ja propagandan vahvistaman pelon vuoksi.

Huberin kirjan ansio piilee kuitenkin myös tavassa, jolla se onnistuu kuvaamaan saksalaisten innostuksen natsien valtaannoususta. Versaillesin nöyryyttävän rauhan mitätöinti, taloudellisen laman jälkeinen nousu ja poliittisen vastakkainasettelun päättyminen nationalistien ja konservatiivien voitoksi loi ilmapiirin, jota ilman itsemurha-aaltoa sodan lopulla olisi tuskin tapahtunutkaan. Kymmenessä vuodessa moni saksalainen vedettiin isänmaallisen innostuksen huipulta totaaliseen tappioon ja henkiseen romahdukseen, joita värittivät jo nousevat syyllisyydentunteetkin natsien hirmuteoista. Psykologisesti yhtä raskasta häviö ja natsihallinnon loppu oli myös niille, jotka olivat liittyneet puolueeseen opportunistisista syistä ja jotka nyt joutuivat kohtaamaan häpeän ja ankarat itsesyytökset.

Sodan lopulta päätyttyä romahtaneen Saksan ihmisissä nousevat pintaan tarkkailijoiden mukaan uudenlaiset asenteet, välinpitämättömyys ja tunteettomuus. Ne ilmenevät toisaalta elämän jatkumisena raunioidenkin keskellä ja toisaalta natsien hirmuteoista mitään tietämättömäksi heittäytymisenä ja uhriutumisena. Florian Huberin Lupaathan tappaa itsesi jäsentää kiehtovasti natsi-Saksan mentaalihistorian yksittäisten ihmisten kautta tarinoina, joissa koko historiallinen prosessi herää eloon kauhistuttavana. Innostuksesta ja tulevaisuuden uskosta pahojen aavistusten kautta katastrofiin ja henkiseen konkurssiin, samalla kun kaikessa on alusta alkaen yhtenä elementtinä kuoleman kultti.

JH/Arabianrannan kirjasto


Huber, Florian : Lupaathan tappaa itsesi : kansan perikato kolmannessa valtakunnassa 1945 Atena,2016
- saatavuus HelMet-kirjastoissa

Lisää luettavaa aiheesta

Sebald, W.G.: Ilmasota ja kirjallisuus, Tammi, 2014
saatavuus HelMet-kirjastoissa

Arendt, Hannah : Totalitarismin synty, Vastapaino, 2016
- saatavuus HelMet-kirjastoissa

Beevor, Antony : Berliini 1945, WSOY, 2015
- saatavuus HelMet-kirjastoissa

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Eskaloitumisen anatomia – Christopher Clark : The Sleepwalkers : How Europe Went To War 1914

Hurjan pojan arvokoti - Rauno Lahtinen ja Anu Salminen : Kakola : Vankilan tarina