Hurjan pojan arvokoti - Rauno Lahtinen ja Anu Salminen : Kakola : Vankilan tarina

 

Kakola
”Hurjan pojan koti se on rakennettu paikalle niin ihanalle…” laulettiin vanhassa viisussa, joka kertoo Turun Kakolan vankilaan tuomitusta menneiden aikojen rikollisesta tai irtolaisesta. Suomen ensimmäisenä vankilana 1800-luvun puolesta välistä vuoteen 2007  toiminut Kakola on nykyisin arvokas asuinalue, jossa toimivat mm. hotelli, panimo, ravintola, kahvila ja museo. Eräänlaisena teollisena vankien säilytyspaikkana ennen toiminut Kakola on siis hieman huvittavasti siis saanut uudet asukkaat, jotka haluavat sinne vapaaehtoisesti. Entisten tehtaiden tapaan se on saanut uuden elämän, samaan tyyliin kuin tehdasalueita uusittu esim. toimisto-, studio- ja ajanviettokeskuksiksi.

Rauno Lahtisen ja Anu Salmisen Kakola – Vankilan tarina kertoo Aurajoen rannalla sijaitsevien rakennusten kiehtovan historian kolkosta rangaistuslaitoksesta komeilla näköaloilla varustetuiksi uudisasunnoiksi. Hienosti kuvitettu teos luo katsauksen myös vankeinhoidon historiaan Suomessa autonomian ajoista aina viime aikoihin ja valottaa samalla Suomen oikeus- ja rikoshistoriaa. Myös useiden yksittäisten vankien elämän vaiheista ja teoista kerrotaan, tunnetuimpina näistä maamme ensimmäinen sarjamurhaaja Matti Haapoja ja aina yhtä hyytävä Jammu Siltavuori. 

Vankila on myös muutakin kuin vankinsa ja teoksen kirjoittajat eivät olekaan unohtaneet vankilan johdon ja vanginvartioiden usein hankalaa työtä ja oloja Kakolassa. Alkuaikoina vähällä koulutuksella työskennelleet vartijat olivat myös aikansa sosiaalisten olojen armoilla, eikä heidän pyrkimyksiään työolojensa parantamiseksi katsottu välttämättä hyvällä ollenkaan. Vankilan historiaan kuuluu myös olennaisesti vankeinhoidon alku Suomessa ja sitä harjoittaneen Mathilda Wreden toiminta, joka sai alkunsa kristillisenä lähetystyönä, mutta joka suuntautui myöhemmin enemmän vankien elinolojen parantamiseen. Myös tämä herätti aikoinaan voimakasta vastustusta, vaikka vankien arkeen kuului jo Kakolan alkuajoista työnteko sekä opiskelu, jotka tähtäsivät vapautumisen jälkeiseen aikaan ja sopeutumiseen normaaliin elämään.

Vankiloiden historiaa vähemmän tuntevalle paljastuu Lahtisen ja Salmisen teoksesta muutamia yllättäviäkin asioita. Alkuaikoina vangit asuivat ja työskentelivät suurissa yhteissaleissa, joiden valvominen oli tosin hankalaa vartijoille, jotka eivät noihin aikoihin kantaneet asetta.  Myöhemmin vangit sijoitettiin sitten lopulta kansainvälisen vankila-arkkitehtuurin uusimpien oppien mukaisesti yksityisselleihin, mutta sitä vastustettiin aluksi epäinhimillisenä ihmisten elävältä hautaamisena. Elämä Kakolassa kaikkina aikoina oli kuitenkin työtä, karuja oloja, haaveita ja monille paikka josta lähdettiin, mutta jonne myös palattiin aina uudelleen.   

Kakola – Vankila tarina on osa Turun kaupungin tarinaa ja samalla koko maamme kulttuurihistoriaa. Ajat, olot ja tavat ne muuttuvat ja ties vaikka jonain kauniina päivänä jossain Kakolan nykyisistä asunnoista joku suorittaisi rangaistustaan panta jalassaan. Kakolan alue itsessään on myös kiinnostava vierailukohde, jossa voi viettää vaikka kokonaisen kesäisen vapaapäivän yli Turun avautuvista maisemista nauttien. 

JH /Arabianrannan kirjasto

Lahtinen, Rauno & Salminen, Anu : Kakola : Vankilan tarina - saatavuus Helmet-kirjastoissa

Lisää luettavaa

Hakamäki, Lehtonen, Kettunen : Kakolan vankila 1853-2007 - saatavuus Helmet -kirjastoissa 

Nykänen, Harri & Tervo, Jouni : Nokka : kiven sisällä - saatavuus Helmet-kirjastoissa

Kettunen, Risto : Sörkän sulattamo : tosiasioita ja tarinoita Helsingin vankilan ja sen henkilökunnan vaiheista - saatavuus Helmet-kirjastoissa

Muiluvuori, Jukka : Vaasan linna 1863-2013 ja suomalaista vankeinhoitoa 1700-luvulta nykyaikaan - saatavuus Helmet -kirjastoissa

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Totaalinen romahdus - Florian Huber : Lupaathan tappaa itsesi : kansan perikato kolmannessa valtakunnassa 1945

Eskaloitumisen anatomia – Christopher Clark : The Sleepwalkers : How Europe Went To War 1914