Korutonta kertomaa - Markku Eskelinen : Raukoilla rajoilla : suomenkielisen proosakirjallisuuden historiaa

Urho Kekkonen aikoinaan totesi että mistä muualta kuin kotimaisesta kirjallisuudesta hän saisi tietoa maan henkisestä tilasta. Presidentillä oli vahva usko suomalaisen proosan kykyyn heijastaa todellisuutta. Suomenkielinen kirjallisuus oli tietysti hegeliläisen kansakuntaprojektin ytimessä alusta lähtien, mitäpä valtio olisi ilman omaa kirjallista kulttuuria. Kirjallisuuden voi toki nähdä joko kuvaavan todellisuutta tai muovaavan kuvaa siitä, riippuu näkökulmasta eli taideteoriasta, oli se sitten sanaton olettamus tai ilmaistu käsitys. Niin tai näin, varsinkin menneinä vuosikymmeninä käydyt kirjalliset sodat kertovat siitä millainen painoarvo kirjallisuudella on ollut yhteiskunnallisessa keskustelussa ja kuinka tärkeänä sitä on pidetty.  

Markku Eskelisen Raukoilla rajoilla nivoo yhteenvedon suomenkielisen proosakirjallisuuden historiasta rajauksen ollessa nimenomaan romaaneihin. Kotimainen kirjallisuus sisältää paljon muutakin, mutta Eskelisen kirja keskittyy meilläkin luetuimpaan kirjallisuudenlajiin. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään pehmeä rapsodia, vaan Eskelinen kommentoi poleemisestikin useiden kaanoniin kuuluvien kirjailijoiden tuotantoa ja teosten tasoa, mikä tekee kirjasta virkistävää luettavaa. Raukoilla rajoilla haastaa kotimaisen kirjallisuuden ystävän kyseenalaistamalla useiden merkittävänä pidettyjen teosten romaanitaiteellisen arvon, mutta myös nostamalla esiin kirjoja ja kirjailijoita, jotka ovat jääneet vähälle huomiolle kotimaisen kirjallisuuden kentällä ja historiassa. Useimmiten nämä ovat lähes tuntemattomia suurelle yleisölle ja tämä osaltaan tekee Eskelisen esityksestä mielenkiintoista luettavaa. Käänteisesti myös jotkut huomioitavina pidetyt kirjailijat eivät ole saaneet edes mainintaa koko historiikissa. Lisäksi monen kirjan, jonka arvona on pidetty aitoa ja rehellistä kansan kuvausta, voi nähdä kestäneen aikaa vain ilmaisunsa ja kerrontansa taiteellisen tason takia.

Kotimaisten romaanien tason arvionti ei Raukoilla rajoilla teoksessa tapahdu tyhjiössä, kuten ei kirjallinen kulttuuri yleensäkään. Lukutaidon puuteet, poliittinen tilanne, aatteeliset virtaukset, Suomen kulloinenkin henkinen ilmapiiri ja historiallinen konteksti yleisemmin kulkevat koko ajan kirjallisuutemme vaiheiden mukana. Välillä ehkä jälkiviisauden vaikutelmalla höystettynä, mutta yhtäältä nykyaikaisiin länsimaisiin yhteiskuntiin kuuluvien vapauden ja ihmisoikeuksien arvoa painottaen. Kas kun ilman niitä ei juuri ole elävää ja tasokasta kirjallisuuttakaan.

Eskelinen ei kirjoita myötäkarvaan, mutta perustelee aina näkemyksensä, oli se sitten kuinka jyrkkä tai yllättävä tahansa. Vaatimustaso kotimaiselle romaanille on lähes yhtä kova kuin kansainväliselle klassikollekin ja tätä voi pitää tietysti reiluna lähtökohtana. Suomalainen kirja kirjoitetaan, luetaan ja voisiko sanoa että myös luettaessa uudelleen kirjoiteaan, varsinkin nykyisin, koko maailmankirjallisuuden ja kansainvälisen taiteellisen toiminnan kattavassa horisontissa. Varsinkin paljon puhutun yhtenäiskulttuurin, olipa se lopulta kuinka fiktiivinen konstruktio tahansa, murennuttua tuntuu kotimaiseen kirjallisuuteen kohdistuvan taiteellisen tason vaatimus kovempana kuin toive sen kyvystä kertoa yksi yhteen suomalaisesta todellisuudesta. Eskelisen Raukoilla rajoilla ainakin tekee kotimaisesta kirjallisuudesta sen historiasta mielenkiintoisempaa kuin sen kuvitteli olevankaan.

JH / Arabianrannan kirjasto

Eskelinen, Markku : Raukoilla rajoilla : suomenkielisen proosakirjallisuuden historiaa, Siltala, 2016
- saatavuus HelMet kirjastoissa

Lisää luettavaa

Eskelinen, Markku & Lehtola, Jyrki : Sianhoito-opas, WSOY, 1987
- saatavuus HelMet-kirjastoissa

Varpio, Yrjö & Huhtala, Liisi : Suomen kirjallisuushistoria.1 : Hurskaista lauluista ilostelevaan romaaniin, SKS, 1999
- saatavuus HelMet-kirjastoissa

Varpio, Yrjö & Huhtala, Liisi : Suomen kirjallisuushistoria.2 : Järkiuskosta vaistojen kapinaan, SKS, 1999
- saatavuus HelMet-kirjastoissa

Varpio, Yrjö & Huhtala, Liisi : Suomen kirjallisuushistoria.3 : Rintamakirjeistä tietoverkkoihin, SKS, 1999
- saatavuus HelMet-kirastoissa

Laitinen, Kai : Suomen kirjallisuuden historia, Otava, 1997
- saatavuus HelMet-kirjastoissa


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Eskaloitumisen anatomia – Christopher Clark : The Sleepwalkers : How Europe Went To War 1914

Totaalinen romahdus - Florian Huber : Lupaathan tappaa itsesi : kansan perikato kolmannessa valtakunnassa 1945

Hurjan pojan arvokoti - Rauno Lahtinen ja Anu Salminen : Kakola : Vankilan tarina